Dziwnie rosnące wysokości wartości kolejnych FV za tel.kom sprawiły, iż sięgnąłem do poprzednich bilingów i zacząłem je porównywać ..... jak się okazuje, z atomową dokładnością, "wysyłam" paczki kB jako połączenie internetowe, co drugi dzień o 17:00 i 00:00 wysłane - pobrane, oczywiście ładnie mi się naliczają stawki za tę "usługę"
Proponuję sprawdzić co w trawie u Was piszczy, najpierw walka z prognozami Enionu, potem podzielnikami ciepła i gazu a teraz to......
Z marszu zablokowałem przez infolinię dostęp do GPS/GPRS
Proponuję instalować programy typu NoData (szczególnie w smartfonach) - blokowanie połączeń gprs - w każdej chwili można ręcznie włączyć / wyłaczyć dostęp do gprs a telefon sam się nie połaczy, chyba że skorzysta sobie z wi-fi. iPhone kolegi wykonał 1 połaczenie w nocy 0:00 i pobrał dane na 2000zł - do tej pory toczy się sprawa o umorzenie.
Moja E52 robiła takie same numery. Nie pamiętam, która aplikacja okazała się winna (chyba GPS) i również nie pamiętam w jaki sposób pozbyłem się problemu. Na pewno zrobiłem hard reset telefonu, wgranie nowego firmware'u a potem wgrywanie po kolei wszystkich aplikacji, które miałem, ale w odstępie dwóch dni każda, żeby być pewnym, że to właśnie ta wysyła. Wiem, że szybko znalazłem i pozbyłem się problemu.
mam E52 i miałem ten sam problem. Róże pory dnia i po 20-100kb pobierała sobie.
Zmieniłem soft w serwisie i zobaczymy. Na razie kosztowało mnie to max 20zł.
Bez podania telefonu wiele się nie zdziała. Możliwe że to AGPS ściąga dane o satelitach, może coś innego. Są programiki do blokowania. Podmieniają nazwy w ustawieniach i telefon nawet jak próbuje to nie może się połączyć z niczym po GPRS/3G
+ ja mam pakiet 100MB za 5PLN jakby mi było coś potrzebne poza WIFI alarmowo.
Jak duże to paczki?
Była O1 kombi ALH++ 150/340
Obecnie Pyzio 206 1.4HDi+ ~90/200
Mam pakiet danych do pobrania,pozniej nic nie place tylko zwalnia transfer.To chyba najlepsze rozwiazanie przy tych telefonach.p.s.Podobno najnowsze telefony potrafia same dzwonic do roznych egzotycznych krajow i nabijac wysokie kwoty za polaczenia.Wszystko to po odebraniu nieznanej tresci smsa. :box2
Komentarz